Radyoloji
05 Nisan 2022

ALİ BULGANUZMAN TABİP
ALİYE CEYLAN ZARALIUZMAN TABİP
DUÇEM METEUZMAN TABİP
ESRA ÇABALARUZMAN TABİP
HAKAN ÇELİKUZMAN TABİP
IŞIL GELEBEKUZMAN TABİP
MUHAMMET SIDDIK ÖZDEMİRUZMAN TABİP

Radyoloji Tıbbi Görüntüleme Bölümü Hakkında Genel Bilgi:

            Radyoloji X ışınları ve diğer görüntüleme yöntemlerini kullanarak tıpta tanı ve tedavi amacıyla kullanılan bir bilim dalıdır. Radyoloji bilimi 1895 yılında X ışınının keşfedilmesiyle oluşmuştur. Günümüzde gelişen teknolojinin de yardımıyla radyoloji biliminde pek çok farklı tanı yöntemi ve cihazı kullanılmaktadır. Radyoloji bilimi günümüzde iki farklı dalda ilerlemektedir. Tanısal radyoloji; cihazlarla elde edilen görüntülerin hastalıkların tespit edilip tanı konulmasını sağlamaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)

            Görüntüleme teknolojileri arasında en sık kullanılan ve işlevsel yöntemlerden biri olan manyetik rezonans görüntüleme (MR)’dir. MR ilaç kullanılmadan, ağrısız ve x ışınının zararlı etkilerine maruz kalınmayan bir tanı tekniğidir. Özel yalıtılmış odalar içerisinde, güçlü elektromanyet içeren bir silindirin içinde yatarak gerçekleştirilir. MR incelemesi sonunda oldukça kaliteli bir görüntü elde edilmektedir. MR çekimi sırasında sakin ve hareketsiz kalınmalıdır. Manyetik rezonans görüntüleme 10 ile 45 dakika arasında bir sürede tamamlanmaktadır. Süre incelenecek alan ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgiye göre değişkenlik göstermektedir. MR incelemesinin yapılacağı odaya girmeden önce manyetik alanı etkilememesi için tüm metal eşyalar çıkarılmalı ve kontraslı tetkiklerde uygulama öncesi verilen bilgi formunu detaylı şekilde incelenmeli ve onay verilmelidir. Özellikle beyin ve omurilik hastalıklarının tanı sürecinde manyetik rezonans görüntüleme yöntemi sıkça kullanılmaktadır. El, kol, omuz, dirsek, kalça gibi uzuvlar ve eklemlerin incelemesinde de MR oldukça başarılı yöntemdir. Beyin tümörlerinin görüntülenmesi, beyin, göz, kulak içi görüntülemelerinde ve kanser tanısı almış kişilerde hastalığın evresinin belirlenmesinde MR görüntüleme yönteminden yararlanabilmektedir. 7 yaş ve üzeri MR cihazı içerisinde durabilecek tüm hastalarda güvenli bir şekilde çekim yapılabilmektedir.

Tomografi:

            Tomografi röntgene benzeyen bir görüntüleme yöntemine sahiptir, vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yarayan X ışını kullanılarak uygulanan radyolojik görüntüleme tekniğidir. Ancak röntgenden daha detaylı bir görüntüleme imkânı sunmaktadır. Tomografi çekiminde kullanılan cihazda tünele benzeyen, ortasında hastanın uzanması için yukarı ve aşağı doğru hareket eden sedye biçiminde bir kısım bulunmaktadır. Uzanılan sedye biçiminde düzenek tünelin içine doğru ilerleyerek orada durmaktadır. İşlem başladığı andan itibaren cihazın çalışmasından kaynaklı bazı tıkırtı sesleri duyulması mümkündür. Tomografi çekiminin yapılacağı odaya girmeden önce manyetik alanı etkilememesi için tüm metal eşyalar çıkarılmalı ve kontraslı tetkiklerde uygulama öncesi verilen bilgi formunu detaylı şekilde incelenmeli ve onay verilmelidir. Hamilelik şüphesi varsa mutlaka doktora bilgi verilmelidir. Tomografi çekimi genellikle birkaç dakika ile 30 dakika arasında sürmektedir. Kanserden travmalara, enfeksiyondan lezyon oluşumuna kadar pek çok farklı hastalığın tanı aşamasında tomografiden yararlanılmaktadır. Kas ve doku zedelenmeleri, kemik zedelenmeleri, iltihapları ve diğer dejenerasyonlar, vücudun herhangi bir yerindeki iyi ya da kötü huylu tümörlerin tespiti, kalp rahatsızlıkları için de tomografi istenebilir.

Ultrasonografi:

           Yüksek ses frekanslı ses dalgalarının kullanılmasıyla vücudun çeşitli bölgelerinde yapılan görüntüleme yöntemidir. İç kanama, dokularda zedelenme, kist, tümör, taş, kum, miyom ve daha birçok iç hastalıkta Ultrasonografi yönteminden yararlanılmaktadır. Özellikle hamilelik takibinde ultrasonografi yöntemi oldukça önemlidir ve kullanımı zararsızdır.

Mamografi:

            Meme hastalıklarının teşhisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Mamografi çekimi esnasında memeleriniz mamografi cihazının görüntüleme ünitesine yerleştirilir. Bu bölüme yerleştirilen memeler düzleşir ve daha detaylı görüntü elde edilmiş olunur. İki tabaka arasına sıkıştırılan göğüslerinizin iki değişik pozisyonda çekimi yapılır. Mamografi çekim işlemi yaklaşık 15-20 dakikalık bir zamanda tamamlanmaktadır. Meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanserdir. Bir meme kanserinin elle tespit edilebilmesi için yaklaşık 8-10 yıl gerekmektedir. Mamografi ile meme kanseri elle tespit edilmesinden yaklaşık 3-4 yıl önce yakalanabilmektedir.

Dijital Röntgen:

            Radyoloji alanında sıklıkla tercih edilen, X ışınları aracılığıyla vücudun belirli bölgelerinin görüntülenmesi yöntemidir. Özellikle kemik ve akciğer hastalıklarının tanı sürecinde dijital röntgen cihazından sıklıkla yararlanılmaktadır. Omurga ve eklem, böbrekler, yemek borusu, ince ve kalın bağırsak, idrar yolları, mide gibi vücudun hemen hemen her bölgesinde röntgen çekimi yapılabilmektedir.Kontraslı tetkiklerde uygulama öncesi verilen bilgi formunu detaylı şekilde incelenmeli ve onay verilmelidir. Ayrıca hastanedeki servislerde yatan hastalara seyyar (portable) radyografi hizmeti verilmektedir.

Kemik Dansitometri:

            Kemik yoğunluk ölçümüdür. Başka bir deyişle kemiğin kırılganlık riskini belirleyen ölçüm yöntemidir. Kemik erimesi hastalığına osteoporoz denilmektedir. Osteoporoz hastalığı tam tedavi edilemez. Ancak erken tanı ile uygun ilaç kullanımı ve yaşam şartlarının düzeltilmesi sayesinde olduğu yerde durdurulması mümkündür.

 

PACS (Görüntü Arşiv Sistemi)

            Panoramik veya lokal radyolojik görüntülerin dijital olarak elde edilmesi, arşivlenmesi ve iletilmesine olanak sağlayan sistemdir.
           
Hastanemiz Radyoloji birimimizde, üst düzey cihazlarla sizlere hizmet vermekteyiz. Radyoloji birimimizde 1 adet 1.5 Tesla MR cihazı, 1 adet 16 dedektörlü tomografi cihazı, 1 adet mamografi cihazı, 5 adet ultrasonografi cihazı ve 3 adet dijital röntgen cihazı 1 adet kemik dansitometri cihazı bulunmaktadır. Aynı zamanda PACS (görüntü arşivleme) sistemi hastanemizde mevcuttur.